WRONG WAY

WRONG WAY

пътно съоръжение S12

Засуканото пътно съоръжение илюстрира тезата, че понякога ако искаш да тръгнеш на север, първо трябва да завиеш на юг. После да покараш малко на изток, да направиш обратен завой и след това да се спуснеш внимателно до началната позиция, само че едно ниво надолу. Едва тогава може да настъпиш газта (отново на юг) - намаляваш чак на отбивката за първото село. Там излизаш от магистралата и по третокласния път караш докато пак стигнеш до октопода, но от другата му страна. След още два леви и един десен завой си отново почти в начална позиция, но вече на нивото където север наистина значи север (е, поне приблизително)

В подобна ситуация грешките не са фатални, но дори една е достатъчна за да обикаляш още толкова. Има хора, които обикалят докато им свърши горивото. Или времето.

Да прекараш живота си в плен на чудовището може би не е толкова лошо - няма как да разбереш ако не сравниш с нещо. А за да не сравняваш метър с литър, съм приготвил една таблица. Таблицата не е точно таблица, ама те и OLAP кубовете не са кубове, просто така им викат.

Джобната версия прилича леко на ръчна граната, но върши много повече работа. С нея за секунди сравняваш всякакви неща. Например сега е актуална темата плосък данък: aко простосмъртните имаха такава таблица, лесно можеха да съпоставят плоския, изпъкналия и вдлъбнатия данък. И всичко щеше да им е ясно…

 

Станислав Точев
Feedback | Blog

PS Ти впрочем защо искаш да ходиш на север? Преди минути едни хора питаха как да отидат на изток, някой им казал че там е супер. Бяха се оплели в любимото ми пътно съоръжение и докато им обяснявах накъде и кога да завиват, дойдоха други хора - те пък научили, че най-умните отиват на запад. Май ги разочаровах като им казах, че се чувствам отлично навсякъде…


Tools