Марсианщина

МАРСИАНЩИНА

подарък: безплатни емисии на радио МАРС

Марсианщина е една от думите, които измислих в отговор на нарастващата потребност от ефективни изразни средства. Ако искаш да я използваш, запознай се с лицензионното споразумение.

Станислав Точев
Feedback | Blog

 

 

ЛИЦЕНЗИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ
за използване на “марсианщина” и нейни производни

 

ЧАСТ I - ПРИЛОЖЕНИЯ

Думата “марсианщина” е проектирана да отговори на широк кръг потребителски нужди. Тук са разгледани трите основни области на приложение:

  1. Обичайно използване: В марсиански контекст “марсианщина” може да означава всичко - в нея откриваме Марс, марсиан(ци), марсиан(ки), марсиан(ски) и същност или (съ)щина, преплетени по очарователен начин. Затова марсианщина е предпочитана в NASA, ESA и други космически агенции, а също от феновете на Уелс и Бредбъри.

  2. Популярно използване: Марсианщина е незаменима когато идиотщина, простащина и подобни изглеждат прекалено агресивно. В същото време, поради високия енергиен заряд и специфична мелодичност, марсианщина може да означава и “гигантска идиотщина”, “нечовешка простащина” …

  3. Универсално използване Марсианщина успешно замества редица думи и изрази, като прави речта стилна и разбираема. Бързо ще усетиш предимствата на марсианщина в тези и много други случаи:

    марсианщина вместо “извинявай” - на мнозина е трудно и неприсъщо да се извиняват, но всеки може да каже марсианщина без да се чувства виновен

    марсианщина вместо “довиждане” - има прекалено много думи с подобно значение: дочуване, до скоро, до скайпване… Марсианщина е медийно независима и винаги уместна

    марсианщина вместо “по-дяволите” - демонстрирай висока култура, изхвърли от речника си “мамка му” и разни такива. Марсианщина - това е перфектния начин

    марсианщина вместо “всичко ще бъде наред” - споко, дишай, разходи се на въздух и други подобни са отдавна изтъркани. Марсианщина е свежа и с мощен терапевтичен ефект.

ЧАСТ II - ВИДОВЕ ЛИЦЕНЗИ

Лицензионната политика е изключително гъвкава и се развива непрекъснато. Ситуацията с авторските и сродните им права в момента е революционна в земно-планетарен мащаб. Тук обаче цари мир и любов - къде другаде ще видиш такова приятелско лицензионно споразумение. Спазвай го и всичко ще бъде наред.

Използването на “марсианщина” по какъвто и да било начин води до ангажимент за извършване или неизвършване на определени действия. В случаите, когато е предвидено заплащане на лицензионни такси, плащането следва да се извърши ПРЕДИ употребата. При нарушение на това условие се налага санкция в десеткратен размер на редовната цена, посочена в Тарифата.

Описанието което следва не изчерпва всички възможности. Ако твоят случай е различен, свържи се с мен незабавно - ще получиш безплатен лиценз и дял от приходите в новата пазарна ниша.

1. Изговаряне

  1. Изричането на думата “марсианщина” в ежедневен разговор е освободено от лицензионни такси.

  2. Използването на “марсианщина” в публични изказвания (речи, презентации, лекции и др.) изисква лиценз

  3. Лиценз е необходим ако думите на говорещия се записват, без значение дали ще бъдат възпроизвеждани. Ако записът се извършва със специални технически средства и говорещия не знае за това, същият не се разглежда като нарушител. Въпреки че не е платил предварително се таксува по редовната цена

2. Отпечатване

  1. Изписването на марсианщина върху части от тялото е освободено от лицензионни такси, ако не преследва комерсиална цел и не се извършва по занятие.

  2. Желаещите да пишат, отпечатват, татуират или изобразяват по друга технология (например чрез остригване до голо) марсианщина върху телата на хора, животни или други обекти, подлежат на лицензиране.

  3. Употреба на марсианщина в периодично издание (вестник, списание и др) изисква заплащане на еднократна лицензионна такса. В конкретния брой думата може да бъде използвана неограничен брой пъти.

  4. Употреба на марсианщина в рекламни материали (от брошурка до билборд) изисква лиценз.

  5. Включването на марсианщина в речници, учебници и други езикови помагала изисква лиценз.


3. Интернет

  1. Некомерсиалната употреба в интернет е безплатна, когато всяка марсианщина е хипервръзка към тази страница. Администраторът на сайта (блога, форума) е длъжен да добави връзката, ако някой потребител е пропуснал да го направи.

  2. Сайтове, планиращи комерсиална употреба на марсианщини следва да поставят още сега линк или банер, сочещ към тази страница и да го поддържат докато кандидатурата им се разглежда…

4. Други

  1. Изписване на марсианщина със светлини в задимени от цигарен дим помещения е безплатно, ако не преследва комерсиална цел

  2. Изписване на марсианщина със светлини в специално задимени за целта помещения или открити пространства изисква лиценз

  3. Производството на приспособления, софтуер или други помощни средства за изобразяване на марсианщина чрез светлини изисква лиценз

  4. Прожектирането на марсианщини изисква лиценз. За прожектиране се смята и едновременното наблюдение от две или повече лице на монитор с изображение на марсианщина

  5. Изобразяване на марсианщина чрез цветен дим (например така) изисква лиценз

ЧАСТ III - ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

  1. В ход е комплексна програма за поощряване легалната употреба на думата марсианщина, а също за създаване на марсианщини във всички жанрове. Процедурата за кандидатстване с проекти ще бъде публикувана на тази страница

  2. Предстои създаването на регистър с марсианщини, които не са обозначени като такива. Връзка към регистъра ще има от тази страница.

  3. Настоящото лицензионно споразумение е бета-версия. Възможно е да съдържа грешки и пропуски, които ще бъдат отстранени в следващите редакции.


ТАРИФА
за лицензионните такси

В настоящия момент е разрешена само некомерсиалната употреба на “марсианщина” в съответствие с 1.1, 2.1, 3.1 и 4.1

Очаква се лицензирането по другите пунктове от споразумението да бъде подновено в най-скоро време, с нови цени :-)

Станислав Точев
Feedback | Blog

See also:

ОЩЕ МАРСИАНЩИНИ:

През 1938 г. режисьорът Джордж Орсън Уелс поставя радио-пиеса Война на световете по едноименния роман на Хърбърт Уелс.

Радиопиесата е под формата на реалистични новини и репортажи от мястото на събитието. Слушателите приемат за чиста монета съобщението, че марсианци са кацнали в градчето Гровър Мил, щата Ню Джърси. Настава страхотна паника… За щастие извънземните своевременно измират от банални земни болести.

На тази история е посветен сайтът www.war-ofthe-worlds.co.uk.

3 Responses to “МАРСИАНЩИНА”

  1. marsian
    marsian
    June 18th, 2007 at 11:31

    Станислав, благодаря ти! Марсианщина, не мога да сдържа емоциите си!!

    Днес имам рожден ден на вашата планета. Станах трудно и с мъка на сърце взех да разглеждам служебните си пощи, защото точно днес не ми се работи, нали разбираш.

    Но понеже всичко там е марсианщина, се промъкнах към блога си да поверя как ли ми изглежда днес - и какво да видя?

    Ти си свършил вместо мен един монументален, марсиански труд, който отдавна старателно заобикалям. И това ако не е подарък!

    Айде, марсианщина и успех!

  2. Димитър Ташков
    Димитър Ташков
    June 18th, 2007 at 23:40

    “Всяко ново нещо е добре забравено старо”

    Преди 40 години нямахме марсианщина, затова пък имахме тримули:

    “Етимологичното значение на думата тримули не е изяснено и до днес, но това не пречи на никого да я използва по всеки повод. Където и да бъде ползвана тримули - винаги и във всичко попада точно на място”

    Определението е от книгата “Мутафо или нещото, което се носи от вятъра”. За съжаление не я намерих никъде в интернет.

  3. Станислав Точев
    Станислав Точев
    June 19th, 2007 at 11:02

    Благодаря Митко, тримули също звучи много добре! Намерих и начин да спечелим разни неща от повторното пускане в употреба :-)

    Спам-филтъра е вечерял с предишния ти коментар, защото си прекалил с линковете. Ще повторя един-два за публиката: plov.info, marketmanagerplovdiv.blogspot.com


Tools